Descriere

Dectospot 10 mg/ml solutie pour-on pentru bovine si ovine.
COMPOZITIE:

Fiecare 1 ml contine:

Substanta activa:

Deltametrin 10,0 mg

Excipienti:

Trigliceride cu lant mediu.

Proprietati farmacologice

Codul veterinar ATC: QP53AC11
Grupa farmacoterapeutica: Ectoparaziticide, insecticide si repelenti. Piretrine si piretroide.

Proprietati farmacodinamice

Molecula de deltametrin apartine familiei piretroidelor sintetice. Se caracterizeaza prin activitate insecticida si acaricida, actionand prin alterarea permeabilitatii moleculelor canalelor de sodiu cauzand o stare de hiperexcitare, urmata de paralizie (efect de knockdown), cu tremor si moartea parazitilor. Doua mecanisme fiziologice contribuie probabil la rezistenta la deltametrin: mutatia tintei moleculare a deltametrinului sau selectia genomica pentru expresia crescuta a oxidazei mitocondriale si a enzimelor din grupa esterazelor.

Particularitati farmacocinetice

Dupa aplicarea cutanata, deltametrinul este usor absorbit prin pielea bovinelor si ovinelor. Piretroidele sunt metabolizate pe cai oxidative si neurotoxice. Principala cale de excretie a cantitatii absorbite la animalele tinta este prin fecale.

Proprietati referitoare la mediul inconjurator

Deltametrinul are potentialul de a afecta in mod advers organismele non-tinta, atat cele acvatice, cat si cele din balegar. Dupa tratament, excretia de niveluri potential toxice de deltametrin poate avea loc pe o perioada de 4 saptamani. Fecalele care contin deltametrin, excretate pe pasune de animalele tratate, pot reduce abundenta organismelor care se hranesc cu balegar, ceea ce poate afecta degradarea acestuia. Deltametrinul este foarte toxic pentru fauna din balegar, organismele acvatice si albinele melifere, este persistent in soluri si se poate acumula in sedimente.

SPECII TINTA: Bovine si ovine.
INDICATII: Prevenirea si tratamentul infestarilor cu urmatorii paraziti externi:

La bovine: Pentru tratamentul si prevenirea infestarilor cu paduchi hematofagi si malofagi, inclusiv Bovicola bovis, Solenopotes capillatus, Linognathus vituli si Haematopinus eurysternus. De asemenea, este de ajutor in tratamentul si prevenirea infestarilor atat cu muste care inteapa, cat si cu muste care sunt iritante, incluzand Haematobia irritans, Stomoxys calcitrans, speciile Musca si Hydrotaea irritans.
La ovine: Pentru tratamentul si prevenirea infestarilor cu capuse Ixodes ricinus si cu paduchi (Linognathus ovillus, Bovicola ovis), Melophagus ovinus, si a infestarilor existente cu muste de came (de obicei specii de Lucilia spp.).
La miei: Pentru tratamentul si prevenirea infestarilor cu capuse Ixodes ricinus si paduchi Bovicola ovis.

CONTRAINDICATII:

Nu se utilizeaza la animale bolnave sau convalescente.
Nu se utilizeaza in caz de hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
Utilizarea neconforma cu indicatiile din eticheta produsului la specii care nu sunt vizate, respectiv caini si pisici, poate determina aparitia de semne neurologice toxice (ataxie, convulsii, tremor), semne digestive (hipersalivatie, voma) si poate fi fatala.
Nu se utilizeaza la animale cu leziuni extinse ale pielii.

ATENTIONARI SPECIALE PENTRU FIECARE SPECIE TINTA:
Produsul va reduce numarul de muste care stau direct pe animal, insa nu se anticipeaza ca va elimina toate mustele din ferma. Rezistenta la deltametrin este recunoscuta si prin urmare utilizarea strategica a produsului trebuie sa aiba la baza informatii epidemiologice locale si regionale cu privire la sensibilitatea parazitilor. Se recomanda ca produsul sa fie utilizat in asociere cu alte metode de gestionare a daunatorilor. Trebuie evitate urmatoarele practici deoarece acestea cresc riscul de dezvoltare a rezistentei si pot conduce in cele din urma la o terapie ineficace:
- utilizarea prea frecventa si repetata a ectoparaziticidelor din aceeasi clasa pe o perioada extinsa de timp; - subdozarea, care se poate datora subestimarii greutatii corporale, administrarii incorecte a produsului sau lipsei de calibrare a dispozitivului de dozare.
Au fost raportate cazuri de rezistenta la deltametrin la mustele care inteapa sau care sunt iritante la bovine si la paduchi la ovine. Pentru a evita rezistenta produsul trebuie utilizat numai in cazul in care sensibilitatea populatiei locale de muste la substanta activa este sigura.
PRECAUTII SPECIALE PENTRU UTILIZARE:
Precautii speciale pentru utilizare la animale
Produsul medicinal veterinar este numai pentru uz extern.
Se va evita contactul cu ochii si membranele mucoase deoarece deltametrinul este iritant.
Trebuie avuta grija ca animalele sa nu linga produsul dupa administrarea acestuia. Se va evita utilizarea produsului pe canicula si se vor lua masurile necesare ca animalele sa aiba acces adecvat la apa.
Produsul medicinal veterinar se va administra numai pe pielea intacta deoarece absorbtia prin leziuni extinse ale pielii poate duce la toxicitate. Cu toate acestea, pot sa apara semne de iritatie locala dupa tratament deoarece pielea poate fi deja afectata de infestare.
Precautii speciale care trebuie luate de persoana care administreaza produsul medicinal veterinar la animale:
Persoanele cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componente trebuie sa evite contactul cu produsul medicinal veterinar.
Trebuie purtat echipament de protectie personal constand din sort si cizme impermeabile si manusi impermeabile atunci cand se aplica produsul medicinal veterinar sau la manipularea animalelor tratate recent.
Scoateti imediat imbracamintea puternic contaminata si spalati-o inainte de reutilizare.
Spalati imediat stropii ajunsi pe piele cu sapun si apa din abundenta.
Spalati-va mainile si pielea expusa dupa manipularea acestui produs.
In caz de contact cu ochii, clatiti imediat din abundenta cu apa curata de la robinet si solicitati sfatul medicului.
In caz de ingerare accidentala, clatiti imediat gura cu multa apa si solicitati sfatul medicului si prezentati-i acestuia prospectul produsului sau eticheta.
Nu fumati si nu consumati alimente sau bauturi pe durata manipularii produsului.
Acest produs contine deltametrin care poate produce furnicaturi, mancarime si pete rosii pe pielea expusa. Daca nu va simtiti bine dupa ce ati lucrat cu acest produs, solicitati imediat sfatul medicului si prezentati-i acestuia prospectul produsului sau eticheta.
Alte precautii:
Deltametrinul este foarte toxic pentru fauna din balegar, organismele acvatice si albinele melifere, este persistent in soluri si se poate acumula in sedimente. Riscul pentru ecosistemele acvatice si fauna din balegar poate fi redus prin evitarea utilizarii prea frecvente si repetate a deltametrinului (si a altor piretroide sintetice) la bovine si ovine, de ex. prin utilizarea unui singur tratament pe an, pe aceeasi pasune. Riscul pentru ecosistemele acvatice poate fi redus si mai mult prin impiedicarea intrarii animalelor tratate in cursuri de apa timp de o ora dupa tratament.
UTILIZARE IN PERIOADA DE GESTATIE SAU LACTATIE:

Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost stabilita pe durata gestatiei si lactatiei.
Studiile de laborator efectuate pe sobolani si iepuri nu au demonstrat efecte teratogene.
Se utilizeaza numai in conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuata de medicul veterinar responsabil.

INTERACTIUNI CU ALTE PRODUSE MEDICINALE SAU ALTE FORME DE INTERACTIUNE:

Nu utilizati cu niciun alt insecticid sau acaricid. Toxicitatea deltametrinului creste mai ales in combinatie cu compusii organofosforici.

DOZAJ SI MOD DE ADMINISTRARE: Utilizare pour-on.

Doza:

Bovine: 100 mg deltametrin pe animal, ceea ce corespunde cu 10 ml produs.
Ovine: 50 mg deltametrin pe animal, ceea ce corespunde cu 5 ml produs.

Produsul trebuie aplicat nediluat intre omoplatii animalului, de-a lungul liniei mediane a spatelui.
Pentru tratamentul si prevenirea infestarilor cu capuse, Melophagus ovinus si paduchi la ovine, se va desparti lana si se va aplica produsul pe pielea animalului.
Pentru o eficacitate maxima, este recomandabil sa tratati la scurt timp dupa tundere (animale cu lana scurta);
Durata protectiei impotriva mustelor este de 4 - 6 saptamani.
Paduchi la bovine: in general, o singura aplicare va eradica toti paduchii. Eliminarea paduchilor poate dura 4-5 saptamani, timp in care paduchii ies din oua si sunt omorati. Un numar foarte mic de paduchi pot supravietui pe cateva animale.
Melophagus ovinus si paduchi la ovine: O singura aplicare va reduce incidenta infestarilor cu paduchi malofagi sau Melophagus ovimis pe o perioada de 4 - 6 saptamani dupa tratament.

Nu a fost investigata influenta vremii asupra perioadei de eficacitate.
Durata perioadei de prevenire a infestarilor cu specii de Musca spp.poate varia.
Produsul trebuie aplicat folosind un dispozitiv de aplicare corespunzator:

pentru formele de prezentare de 250 ml si 500 ml se foloseste un rezervor gradat atasat la flacon;
pentru formele de prezentare de 1 litru si 2,5 litri se recomanda folosirea unui aplicator corespunzator.

Un aplicator corespunzator trebuie sa respecte urmatoarele specificatii: sa elibereze doze de 5 ml si 10 ml; sa fie prevazut cu un furtun flexibil cu diametrul intern cuprins intre 6 mm si 12 mm.
Supradozare (simptome, proceduri de urgenta, antidoturi), dupa caz:
Unele reactii adverse au fost observate in caz supradozare. Acestea includ parestezie si iritatie la bovine, precum si urinare intermitenta sau senzatia de urinare la mieii mici. Aceste simptome s-au dovedit a fi usoare, tranzitorii si dispar fara tratament.
TIMP DE ASTEPTARE
Bovine: Carne si organe: 18 zile
Lapte: zero ore
Ovine: Carne si organe: 35 zile
Lapte: 24 ore
Ca urmare a riscului semnificativ de contaminare incrucisata a animalelor netratate cu acest produs prin lingere, animalele tratate trebuie tinute separat de animalele netratate pe tot parcursul timpului de asteptare maxim. Nerespectarea acestei recomandari poate duce la aparitia de reziduuri in animalele netratate

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator